Nahkavarusteiden hoito
Nahka on luonnontuote, jonka ominaisuuksia ei ole millään muulla materiaalilla. Nahka on minkä tahansa eläimen vuodasta valmistettu materiaali. Eläimet ovat kaikki erilaisia ja niin ovat vuodatkin. Luonnolliset jäljet (rypyt, arvet) antavat ”luonnetta” ja kauneutta nahalle. Vesi, kuumuus, lika ja suolat vaurioittavat nahkaa. Kun nahkaa käytetään ja se altistuu ympäristölle, öljyt ja parkitusaineet kuluvat siitä pois. Jos näitä öljyjä ei korvata uusilla, nahka kuivuu, halkeilee ja kovettuu.
Laatusatulat ovat ensiluokkaista käsityötä ja voivat kestää käyttöä jopa 20 vuotta. Suitset ja muut remmituotteet on tehty ohuemmasta nahasta ja niiden käyttöikä on lyhyempi.
Oikealla hoidolla nahka tulee vain kauniimmaksi iän myötä. Pienet epäsäännöllisyydet (laskosjäljet, arvet) nahassa kuuluvat asiaan ja korostavat sen luonnollisuutta.
Säilytä aina satula ja muut nahkavarusteet kuivassa, ilmastoidussa tilassa, suojattuna suoralta auringonvalolta. Tallit, autot ja muut sellaiset tilat, joissa lämpötila vaihtelee voimakkaasti, eivät sovi nahan säilytykseen.
Peitä varusteet pölysuojalla, joka samalla suojaa ne tahattomilta naarmuilta. Ripusta varusteet pois lattian tasosta.
Vältä kosteusvaurioita kuivattamalla erillään esim. kosteat satulahuovat ja käytä tarvittaessa kosteudenpoistavaa lämmitintä tai tuuletinta varustehuoneessa.
Näin lisäät nahkavarusteiden käyttöikää:
Pyyhi nahka säännöllisesti pehmeällä, haaleaan veteen kostutetulla sienellä. Puhdista silloin tällöin nahka käyttäen glyseriinipohjaista mietoa saippuaa (älä käytä spraypullossa myytäviä saippuoita koska niihin lisätyt liuottimet liottavat nahan väriä). Muista, että saippua ei ole nahan hoitoaine, vaan sen tehtävänä on liuottaa likaa. Saippua ja sen irrottama lika on pyyhittävä pois veteen huuhdellulla liinalla tai sienellä.
Anna nahan kuivua kuivassa huoneenlämmössä, ei koskaan auringossa, kosteassa tilassa tai lähellä lämmönlähdettä. Kuivuttuaan käsittele nahka jollakin hoitoaineella, mieluiten sellaisella, joka sisältää mehiläisvahaa ja muita luonnollisia öljyjä (ei tislatuista raakaöljyistä valmistettua tai eläinperäistä). Anna hoitoaineen imeytyä syvälle nahan huokosiin. TÄRKEÄÄ: Älä laita liikaa hoitoaineita (nahan pinnasta tulee tahmea ja huokoset tukkeutuvat). Tarvittaessa käsittele nahka usealla, ohuella kerroksella hoitoainetta.
Anna nahan imeä itseensä hoitoaine. Sen jälkeen voit kiillottaa nahan pinnan puhtaalla kankaalla. Kun hoidat nahkaa säännöllisesti, se säilyttää kauniin värinsä ja kestää paremmin auringon haalistavaa vaikutusta. Haalistumista estää myös mm. satulan säilyttäminen hengittävän suojuksen alla.
Kovassa käytössä olevaa nahkaa on hoidettava useammin kuin satunnaisesti käytettävää. Muista, että vain hyvin hoidetulta nahalta voit odottaa mukavuutta ja kestävyyttä vuosikausiksi. Varusteiden turvallisuus riippuu täysin niiden asianmukaisesta ylläpidosta ja hoidosta. Laatu ei turvaa vahingoilta, jotka johtuvat väärinkäytöistä tai hoitamattomuudesta.
Älä koskaan käytä kuumaa vettä nahkavarusteiden puhdistamiseen, koska se kuivattaa niitä. Käytä hyvää glyseriinisaippuaa ja puhdasta sientä, jota huuhtelet useasti puhtaassa haaleassa vedessä. Käytä öljyä tai muita hoitoaineita säästeliäästi ja vain, kun niitä tarvitaan. Öljyjen liikakäyttö vahingoittaa nahkaa. Öljyä uutta nahkaa hyvin säästeliäästi. Jos haluat tummaa nahkaa, osta tummaa nahkaa. Muista, että nahan tulisi aina olla puhdas ja sen on täytynyt saada kuivua, ennen kuin lisäät siihen hoitoainetta.
Käy säännöllisesti läpi varusteesi havaitaksesi ajoissa mahdolliset venymät tai kulumat, suurentuneet soljenreiät, kuivuneen nahan tai vaurioituneet ompeleet. Tarkasta myös metalliosat (vääntymiset, halkeamat).
