Varusteet satuloille

Markkinoilla on lukemattomia varusteita satuloille, joiden väitetään korjaavan satulan istuvuusongelmia. Nämä voivat olla yhtä harmittomia kuin pari ohjia, edellyttäen että niillä ei pyritä vaikuttamaan sopimattoman satulan istuvuuteen hevosen selkään.

Tässä satuloiden varusteosiossa esitellään tavanomaisimmat varusteet ja niiden muoto-, laatu- ja materiaalikriteerit. Olemme suosituksissamme aina suosineet "vaistomaisesti" luonnonmateriaaleista valmistettuja varusteita. Nyt myös tiede tukee tätä valintaa, katso Dr Katja von Peinen: The Effects of Saddle Design and Function. Tämän tutkimuksen mukaan tietyt synteettiset materiaalit satuloissa ja niiden varusteissa eivät "ehdi" reagoida ratsukon liikkeestä johtuvista paineenmuutoksista ja saattavat aiheuttaa kivuliaita pistepaineita.

Valikoimissamme on vain villatopattuja nahkasatuloita ja satulan varusteet ovat myös pääosin luonnonmateriaaleista valmistettuja. Talven pakkaset tekevät synteettisistä materiaaleista kovia. Edellä mainituista syistä suosimme materiaalivalinnoissa nahkaa, puuvillaa, villaa ja lampaankarvaa.

Oikein valittu varuste satulalle auttaa hyvin istuvan satulan pysymistä tasapainossa satulansijassaan. Erityisissä tilanteissa, tietyn muotoisilla hevosilla on perusteltua käyttää erityisvarusteita. Näitä varusteita on käsitelty asiantuntemuksella laajemmin esim. teoksissa:

Joyce Harman, The Horse's Pain-Free Back and Saddle-Fit Book
Ken Lyndon-Dykes, Practical Saddle Fitting

Sovittajamme sovittavat aina tarvittaessa erikseen sovitustilanteessa satulan varusteet ja antavat niille yksilölliset käyttösuositukset.